[:nl]
Gevulde druivenbladeren
Ingrediënten voor 3 à 4 personen:
- 300 gr. druivenbladeren
- 250 gr. gehakt
- 225 gr. risotto rijst
- 2 el. gedroogde munt
- 2 el. paprika poeder
- 1 el. tomaat puree
- peper & zout
- 80 ml. citroensap
- 1.5 l. water
- 15 ml. citroensap
- 4 teentjes look
Bereiden:
- Spoel de druivenbladeren af aantal keren met koud water .
- Spoel de rijst af met koud water.
- Meng het vlees, 80 ml. citroensap, 1 el. gedroogde munt, tomaat puree, paprika poeder samen met de rijst.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Neem een druif blaadje laat 1 vinger vrij en plaats een beetje van de vulling er in.
- Strijk de vulling horizontaal met je hand door het blaadje.
- Vouw de vrij gedeelte en de zijkanten op de vulling en rol goed tot de einde.
- Dek de bodem van een diepe pot af met enkele losse blaadjes en plaats de look en de gerolde blaadjes mooi in.
- Dek nog eens de geplaatste blaadjes in de pot af met enkele losse blaadjes.
- Plaats een passende bord omgekeerd op de gerolde druivenbladeren in de pot en dek af met 1,5 l. water.
- Breng de pot aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur koken.
- Voeg 15 ml. citroensap en 1 el. gedroogde munt er aan toe en laat 15 min. verder koken op zacht vuur.
TIP: serveer met een yoghurt drank.
[:en]
Filled Grape leaves
Ingredients for 3 to 4 persons:
- 300 gr. Grape leaves
- 250 gr. minced meat
- 225 gr. Risotto rice
- 2 tbsp. dried mint
- 2 tbsp. paprika powder
- 1 tbsp. tomato puree
- Pepper & Salt
- 80 ml. Lemon juice
- 1.5 L. Water
- 15 ml. Lemon juice
- 4 cloves garlic
Prepare:
- Rinse the grape leaves with cold water several times.
- Rinse the rice with cold water.
- Mix the meat, 80 ml. lemon juice, 1 tbsp. dried mint, tomato puree, paprika powder along with the rice.
- Spice it with salt and pepper.
- Take a grape petal leave 1 finger free and place a bit of stuffing in it.
- Iron the filling horizontally with your hand through the petal.
- Fold the free section and sides on the filling and roll well to the end.
- Cover the bottom of a deep pot with some loose leaves and place the garlic and the rolled leaves nicely.
- Cover again the rolled leaves in the jar with some loose leaves.
- Place an appropriate plate reversed on the rolled grape leaves in the jar and cover with 1,5 l. water.
- Bring the pot to the boil, put the heat at low temperature and let it cook for 1 hour.
- Add 15 ml. lemon juice and 1 tbsp of dried mint and simmer for 15 minutes on low heat.
[:]